Aby rośliny uprawne rozwijały się w prawidłowy sposób, należy zapewnić im odpowiednie warunki glebowe. Przygotowanie gleby zalicza się do najważniejszych etapów prac polowych, dlatego ważne jest wykorzystanie w tym celu odpowiednich maszyn rolniczych, w tym również tak zwanych wałów doprawiających. Dowiedz się więcej o ich funkcji i znaczeniu w gospodarstwie rolnym.
Do czego służą wały doprawiające?
Wały doprawiające to urządzenia wykorzystywane na polu przed lub bezpośrednio po wysiewie ziarna – przy ich pomocy wykonywane jest tzw. wałowanie. Jakie jest jego sens? Wałowanie służy ugnieceniu gleby, zagęszczenia jej, rozkruszenia luźnych brył, a także wyrównanie całego terenu. Jest to istotne dla stworzenia odpowiednich warunków rozwoju roślin, między innych pozwala uzyskać efekt podsiąkania, mający ogromny wpływ na utrzymanie wody w glebie. Innymi słowy – gleba odpowiednio zagęszczona wysycha wolniej.
Rodzaje wałów
Wały doprawiające to dość szeroka kategoria maszyn – w jej skład wchodzą między innymi wały gładkie, kruszące, wały Campbella, Crosskil, wały-kolczatki czy spulchniacze obrotowe. Każdy z nich charakteryzuje się odmienną specyfiką pracy, przykładowo wały Campbella umożliwiają przeprowadzenie wałowania wgłębnego, dotyczącego głębokich warstw gleby, bez ugniatania powierzchni. To, który z wałów znajdzie zastosowanie w konkretnym gospodarstwie uzależnione jest między innymi od lokalnych warunków glebowych, a także od specyfiki uprawy. Co również bardzo istotne, wały coraz częściej wykorzystywane są jako element tzw. agregatów uprawowych, stanowiących połączenie kilku maszyn rolniczych. Takie rozwiązanie jest opłacalne przede wszystkim ze względu na znaczne oszczędności finansowe i mniejszą emisję zanieczyszczeń, co jest szczególnie ważne w przypadku gospodarstw ekologicznych.